Terapia ABA – Applied Behavior Analize sau Analiza Comportamentală Aplicată, se axează, dar nu se rezumă, la analiza comportamentelor dezadaptative ale copiilor care suferă de o tulburare pervazivă de dezvoltare (întârziere în dezvoltare, ADHD, Tulburare din spectrul autist, etc.) și corectarea ori dezvoltarea comportamentelor adaptative în situații și contexte variate.
Principalele arii de intervenție și obiective ale terapiei ABA sunt:
- Dezvoltarea capacității de comunicare funcțională;
- Dezvoltarea limbajul receptiv și expresiv;
- Dezvoltarea capacității de socializare și implicit a atenției conjugate;
- Achiziții în plan cognitiv;
- Reducerea comportamentelor disruptive (negative, dezadaptative) și inițierea de noi comportamente dezirabile / pozitive.
La casa SUITA urmărim ca aceste obiective să fie atinse într-un mediu cât mai apropiat de cel real, în situații reale de viață cu care copilul se poate confrunta, în mediul generalizat, pentru ca informațiile acumulate să poată fi integrate într-un mod funcțional.
Cele mai des întâlnite comportamente în tulburările de dezvoltare sunt comportamentul de opoziție, de agresivitate, de hiper-agitație sau pasivitate. Toate acestea au manifestări diverse și crează tipare comportamentale disfuncționale care îi îngreunează copilului adaptarea optimă la mediu (grădiniță, școală, locuri de joacă, etc.).
Intervenția terapeutică în ceea ce privește tiparele comportamentale disfuncte se axează pe ABC-ul comportamental al copilului și Analiza fucțională a comportamentelor, pe care le realizăm pe baza observației și a descrierii din partea părintelui, astfel intervenția este una personalizată pe nevoile copilului.